Hot och våld

Ingen ska behöva utstå hot eller våld i sitt arbete. Genom kunskap, delaktighet och krav på konkreta åtgärder kan vi minska hotet och våldet på arbetsplatserna.
Bild från Akademikerförbundet SSR:s film "Stalkern" som handlar om en chef som hotats på Facebook.

Många av Akademikerförbundet SSR:s chefsmedlemmar arbetar i verksamheter där hot och våld är vanligt. Att motverka hot och våld är en mycket viktig arbetsmiljöfråga för oss. Ingen ska behöva utstå hot eller våld i sitt arbete.

Därför genomför vi nu utbildningsinsatser bland våra chefer, medlemmar och förtroendevalda.

Fyra filmer om hot och våld

Vi har gjort fyra filmer om hot och våld. Filmerna kan med fördel användas som utgångspunkt för diskussioner på arbetsplatsen.

Hur ska man hantera hot och våld, och vad kan man göra för att förebygga?

Vi har också samlat information om vad du som är chef eller medarbetare ska göra om en hot- eller våldssituation uppstår på din arbetsplats. Och hur ni kan motverka att situationer uppstår? Läs mer på sidan motverka hot och våld i arbetslivet.

Vi har också gjort en faktaspäckad handbok om hot och våld i arbetslivet. Ladda ner den som pdf eller beställ den här.

Upplever du brister på din egen arbetsplats?

• Börja med att ta upp frågan med dina chefskollegor och din egen chef.
  • Diskutera gärna frågan i ledningsgruppen.
  • Det är arbetsgivaren som har ansvaret för säkerheten på arbetsplatsen. Som chef måste du veta vem som har arbetsmiljöansvaret och vilka rutiner som gäller.
  • Du är alltid välkommen att kontakta Chef Diekt på 08-617 44 00 eller chefdirekt@akademssr.se.